GroenLinks-bestuurslid Iris Kleinlugtenbelt las het boek Eerste hulp bij klimaatverandering van Anabella Meijer en is enthousiast.

Een boek over klimaatverandering maar anders dan alle andere! Anabella Meijer (alias Kanai) wilde het serieuze thema wat je zelf aan klimaatverandering kan doen zo beschrijven dat het wél gelezen wordt. Eerste hulp bij klimaatverandering wordt dan ook gepresenteerd als een boek waardoor je gegarandeerd schuldgevoelvrij blijft. De vele tekeningen en zelfs complete stripsectie in dit boek geven het een zeer aantrekkelijk uiterlijk. En toch gaat het van begin tot eind over klimaatverandering, de ernst daarvan en maakt Meijer er duidelijk wat de problemen zijn en hoe die ontstaan zijn. Juist de combinatie van beeld en woord maakt de informatie toegankelijker voor een breed publiek.

Het boek is opgedeeld in vijf verschillende secties, ook wel stappen genoemd. Je kunt willekeurig beginnen in één van de verschillende 'secties'. Het eerste hoofstuk gaat over klimaatwetenschap met recente feiten, gevolgd door een hoofdstuk over psychologische elementen, waarom we dingen doen zoals we die doen. Dan in het hart van het boek vind je een serie goed gevatte strips. Vervolgens komt een aantal andere mensen aan het woord middels interviews. Het laatste hoofdstuk vond ik persoonlijk erg sterk. Waar andere boeken ophouden en je achterlaten met een hoeveelheid rampspoedkennis, roept Meijer op om zelf een 'superheld' te worden. Ze wakkert op een leuke en humoristische manier je eigen 'activisme' aan en roept je op om zelf te kijken wat jij belangrijk vindt en wat jij kunt doen met een aantal concrete opdrachten  - en wederom met ruime visuele inspiratie.

Kortom: dit is een boek waarin iedereen wel iets kan vinden wat hem of haar aanspreekt. Zeker de moeite van het lezen en bekijken waard!