hebben we allemaal een rijker leven.
Wat belet je?
Stem 3 maart op GroenLinks!
hebben we allemaal een rijker leven.
Wat belet je?
Stem 3 maart op GroenLinks!
Een sociaal Rheden, daar worden we allemaal rijker van
Wat staat er hierover in het GroenLinks verkiezingsprogramma?
/* /*]]>*/
Een passende woning....
GroenLinks wil dat Rheden een economisch en sociaal levendige gemeente blijft. Een gemeente met een heterogene bevolking, naar leeftijd en inkomen. Hiervoor is meer flexibiliteit en meer keuze op de woningmarkt nodig. We willen de kansen die nieuwbouw en herstructurering bieden ten volle benutten. En de mogelijkheden van de bestaande woningen optimaliseren.
...voor jongeren en starters: Jongeren en jonge gezinnen met een laag inkomen moeten meer kansen krijgen op de woningmarkt. Met name in Velp behoefte aan goede en betaalbare studentenhuisvesting. Daar waar kantoren, kerken of andere gebouwen leeg staan en behoefte is aan woonruimte voor jongeren, bevordert de gemeente dat deze geschikt kunnen worden gemaakt voor woonruimte. Dit kan bijvoorbeeld door medewerking aan bestemmingswijziging en een gemeentelijke subsidie. Een gebouw waarbij dit zou kunnen is het voormalige postkantoor in Velp.
De kleine kernen vragen om betaalbare starterswoningen.
...en voor ouderen Ook voor ouderen, die steeds langer zelfstandig blijven wonen, zijn passende woningen nodig. Zo is in Dieren veel behoefte aan betaalbare seniorenappartementen. Daarom moet bij nieuwbouw en herstructurering het accent liggen op woningen voor jongeren en ouderen. En om meer invloed te krijgen op de woningmarkt gaat de gemeente zorgvuldig om met de aan- en verkoop van grond.
alternatieve woonvormen...
Van belang is voldoende differentiatie in woningtypen en prijsklassen. Daarbij zet de gemeente in op betaalbare nieuwbouw van zowel huur als koop, van goede kwaliteit. Dat houdt in energiezuinig en met Woonkeur. Hierbij wordt rekening gehouden met veranderingen in de vraag naar geschikte woningen. Afstemming tussen voorzieningen en de woonomgeving is van groot belang.
Ook alternatieve vormen van huisvesting moeten een kans krijgen. Voor jongeren bijvoorbeeld groeiwoningen, kluswoningen en kamervilla’s. Mensen met een laag inkomen hebben baat bij een divers aanbod aan koop- en huurconstructies: bijvoorbeeld Koopgarant, Koop Goedkoop, Huurvast, Huurzeker en Te Woon. Daarmee wordt ook de stap van huur naar koop verkleind. De mogelijkheden om wonen en werken te combineren moeten worden vergroot.
fietsen Fietsen is gezond, fietsen is milieuvriendelijk en fietsen is voor iedereen betaalbaar. Fietsen draagt bij aan het klimaatbeleid en aan het leefklimaat in het dorp. Binnen de dorpen kan veel meer worden gefietst. En tussen de dorpen natuurlijk ook. Onze gemeente is, vanwege haar landschappelijk schoon, bij uitstek geschikt om de fiets te pakken. Miljoenen mensen komen jaarlijks naar onze gemeente om deze, al dan niet per fiets, te verkennen. Daarom wil GroenLinks goede voorzieningen om met de fiets naar het station te kunnen, naar het bos, of naar het winkelcentrum of het sportveld. Daarvoor is een fietsvriendelijke inrichting van dorpen, wijken en buurten nodig.
Bij stations en openbare gebouwen moeten voldoende stallingmogelijkheden zijn. Bij stations zijn bovendien voldoende fietsenboxen. Bij herinrichting van straten komen waar mogelijk vrij liggende fietspaden, tussen de stoep en de geparkeerde auto’s. Die auto’s dienen dan als natuurlijke buffer. Goed onderhoud van de fietspaden is van belang, ook ’s winters. Recreatieve fietsers genieten meestal van het geknerp van schelpen onder hun banden. maar schelpenpaden zijn duur in onderhoud. Daarom willen we op zoeken naar een geschikte halfverharding.
30-kilometerzones De veiligheid en het leefmilieu in woonwijken zijn gebaat bij 30-kilometerzones. Rondom scholen en winkelcentra zijn voldoende veilige oversteekplaatsen. Ook kan de gemeente zich mede inspannen voor goed openbaar vervoer. Bij de jaarlijkse vaststelling van de dienstregeling bepleit de gemeente dat er ook een bushalte komt bij station Velp.
De wijk (of het dorp) Bij het wonen in de wijk ligt de nadruk op bestaande sociale structuren, op de al actieve vrijwilligers. En die zijn er veel. Dat sociaal kapitaal moet benut worden.
bottom-up De wijk of buurt is dé plek waar mensen elkaar ontmoeten en samenleven. Voor de sfeer en de veiligheid in een wijk is niet alleen de fysieke structuur belangrijk, maar ook de verbanden tussen de bewoners. Voor het welbevinden van mensen is het belangrijk dat ze elkaar kunnen ontmoeten, elkaar kennen, invloed op hun omgeving kunnen uitoefenen en verantwoordelijkheid kunnen nemen. Buurtinitiatieven worden daarom gestimuleerd en beloond. De gemeente heeft hierin vooral een faciliterende en stimulerende rol. Centraal hierbij is de bottom-up benadering: de bewoners geven aan wat er aan de hand is, en een mogelijke oplossing wordt door de bewoners gedragen.
wijkcentra De inwoners van onze gemeente moeten zich echt betrokken kunnen voelen bij hun wijk. Door wijkgericht te werken en door het toekennen van wijkbudgetten kan de gemeente deze betrokkenheid stimuleren en faciliteren. GroenLinks is een voorstander van een wijkcentrum dat meer functies verenigt, zoals een gezondheidscentrum, een wijkwinkel, kinderopvang en buurthuis. Een wijkcentrum kan buurthulpgroepen coördineren, inwoners die elkaar over en weer helpen bij klusjes, van het gras maaien tot de hond uitlaten, van krulspelden zetten tot helpen bij het indienen van een aanvraag. Ook de brede school verenigt meerdere doelen: onderwijs, voor- en naschoolse opvang, cursussen en clubs op sportief of creatief gebied, taalles.
Welzijn, maatwerk
De WMO omvat een enorm deel van het gemeentelijke beleid. Alles wat te maken heeft met zorg en welzijn valt onder de WMO. Door de verantwoordelijkheid voor het welzijn voor een groot deel bij de gemeente te leggen, krijgt de gemeente meer keuzevrijheid. En daarmee de mogelijkheid om maatwerk te leveren. Immers, de goedkoopste oplossing is niet altijd de beste oplossing. Voor adequate voorzieningen die inspelen op de verschillende vraag is het nodig dat een aantal zaken goed geregeld is. De gemeente moet heldere regels stellen. En de mensen die gebruik maken van de WMO moeten weten welke rechten zij hebben. Minimaregelingen kunnen met een enkelvoudige, simpele procedure worden aangevraagd en worden meteen verstrekt, bijvoorbeeld door één aanvraagformulier voor alle regelingen of met een snelloket.
kwetsbare groepen De regie op het welzijnsbeleid ligt, sinds de invoering van de WMO, meer bij de gemeente. Een gelegenheid bij uitstek om het gehele welzijnsbeleid te herijken en af te stemmen op andere beleidsterreinen. Een kans die Rheden tot op heden onvoldoende heeft benut. Rheden moet helder maken welke visie zij heeft op zorg en welzijn. Het beleid moet een afgeleide zijn van deze visie. Daarna worden pas de concrete uitvoeringsplannen gemaakt. Bij welzijn staat solidariteit centraal: sterkere schouders dragen zwaardere lasten. Waar keuzes gemaakt moeten worden, worden kwetsbare groepen ontzien. Waar mogelijk wordt een getrapte eigen bijdrage gevraagd.
Mensen die kwetsbaar zijn, doordat ze laaggeschoold zijn, doordat ze een handicap hebben of om een andere reden moeilijker zelf hun weg vinden in de samenleving, krijgen extra aandacht. Niet door ze te betuttelen, maar door ze erbij te betrekken en te kijken naar hun mogelijkheden. Maar ook door ze te ondersteunen als ze het zelf niet redden.
zorgloket Het zorgloket moet een plek zijn waar informatie over de volle breedte wordt gegeven en het advies aansluit bij de individuele situatie van de cliënt: Bureaucratische handelingen bij het aanvragen van gemeentelijke voorzieningen, zoals indicatiestellingen, worden daarbij tot een minimum beperkt. Burgers die bij het zorgloket aankloppen, moeten binnen 48 uur antwoord op hun vraag krijgen. Het mobiele zorgloket moet elke kern wekelijks aandoen. Zo blijft het een toegankelijke voorziening voor iedereen, zoals het bedoeld is.
PGB Cliënten die een persoonsgebonden budget prefereren worden bijgestaan bij de administratieve afhandeling. Mantelzorgers krijgen hier informatie, praktische hulp bij het regelen van ondersteuning en het inschakelen van respijtzorgvoorzieningen (deze nemen de zorg van de zorgbehoevende op zich om de intensieve mantelzorger te ontlasten en even vrijaf te geven).
minima Alle inwoners moeten de kans krijgen om mee te doen in de samenleving. Betaald werk hebben is hierbij belangrijk. Als mensen niet kunnen of mogen meedoen, dan zorgt dit ervoor dat zij minder kansen krijgen om zich te ontwikkelen en minder toegang hebben tot allerlei sociale en professionele netwerken. Dit kan leiden tot een sociaal isolement en een slechtere gezondheid. GroenLinks wil mensen niet afschrijven, maar ze een toekomst bieden. Het patroon dat in bepaalde families generatie op generatie in armoede leeft, moet worden doorbroken. Dat vraagt om interventie. Een kwetsbaar huishouden met meerdere problemen krijgt één verantwoordelijke hulpverlener. Deze coach helpt het leven weer op orde te brengen en regelt de samenwerking met bijvoorbeeld het maatschappelijk werk, de woningcorporatie en de welzijnsinstelling.
intercultureel Cliënten van de sociale dienst verdienen de beste ondersteuning. Op plekken van essentiële dienstverlening moeten de beste mensen zitten. Daarom willen we investeren in verdere professionalisering van medewerkers. De gemeente heeft blijvende aandacht voor de verschillende migrantengroepen. De gemeente moet actief informatie geven over mogelijke voorzieningen, via website, zorgloket en huisbezoek. Ook zogenaamde NUG-gers (niet-uitkeringsgerechtigden) moeten hier kunnen vinden welke regels er voor hen gelden.
emancipatie Mensen moeten hun rechten kennen. Centraal staat emancipatie in de brede betekenis van het woord in plaats van afhankelijkheid. Niet-gebruik van minimavoorzieningen wordt actief tegengegaan. Alle groepen, ook bijvoorbeeld Wajongers worden goed geïnformeerd over deze regelingen.
Bij reïntegratie wordt gebruik gemaakt van maatwerk, uitgaand van het principe 'Wat kunt u wel? Wat wilt u wel?' Het is, ook in onze gemeente, de meest effectieve vorm van reïntegratie gebleken, ook voor moeilijker bemiddelbare cliënten.
jong......
speelruimte Kinderen zijn van groot belang voor een levendige gemeenschap, temeer omdat Rheden te maken krijgt met een krimpende bevolking. Daardoor verdient behoud van een divers voorzieningenniveau aandacht. Bij de inrichting van de openbare ruimte moet meer rekening gehouden te worden met kinderen. Straten horen veilig voor hen te zijn. Er moet voldoende speelruimte zijn. En ook voor jongeren moet ruimte zijn, om een balletje te trappen, of gewoon om elkaar te ontmoeten en wat met elkaar te praten.
hangen is normaal Wij beschouwen de behoefte van jongeren om elkaar te ontmoeten in de openbare ruimte als iets normaals, iets van alle tijden ook. Jongeren horen die gelegenheid ook te hebben; de publieke ruimte is er immers voor iedereen. We moeten ervoor waken om jongeren die op straat ‘hangen’ automatisch als een probleem te zien.
Gaat het hanggedrag echter gepaard met ernstige overlast voor de omgeving en onwettig gedrag, dan is ruimte bieden niet langer gepast en ingrijpen nodig. Voor de veiligheid in de wijk of het dorp, maar ook om de jongeren te leren hoe ze zich in de publieke ruimte moeten gedragen. Problemen met hangjongeren lossen we samen met jongeren en omwonenden op. We willen naar oplossingen zoeken, met praten, ruimte bieden en grenzen stellen, afspraken, toezicht door jongerenwerkers, buurtbewoners en politie, alternatieve activiteiten organiseren en straffen bij misdragingen. Met jongeren-buurtbemidddeling geven we jongeren daar een actieve rol in.
wat doe jij? Jongeren weten zelf het best wat er leeft onder jongeren. Daarom moet de gemeente meer van hun deskundigheid gebruikmaken, hen uitdagen zich in te zetten voor projecten waar jongeren zelf baat bij hebben. We willen ze meer verantwoordelijkheid geven. Jongeren worden uitgedaagd om zelf een antwoord te geven op de klacht van jongeren ‘dat er niets te doen is in Rheden' en dat ze zich vervelen.
... en oud
zelfstandigheid Ouderen blijven steeds langer zelfstandig wonen. Voor veel ouderen werkt dat prima, zij kunnen zich voldoende zelf redden en weten de weg naar hulp, vrijwillig of via de gemeente, goed te vinden. Er zijn echter ook ouderen die de weg naar hulp minder goed weten te vinden. Maar die toch niet zonder deze hulp kunnen. Voor deze groep is het van belang dat de gemeente hen actief ondersteunt. Bijvoorbeeld door hen de weg te wijzen door de wirwar van informatie. Zoals is gebleken in het dorp Rheden, kunnen huisbezoeken hiertoe een goed middel zijn.
eenzaamheid Langer zelfstandig blijven wonen, betekent soms ook steeds minder sociale contacten. Eenzaamheid is een toenemend probleem in Nederland. Dit komt bij alle leeftijdsgroepen voor, maar vooral bij ouderen. De gemeente stimuleert het dat ouderen onderling contact houden, via een telefooncirkel, of via bezoek aan elkaar of aan het buurthuis. We zien dat in onze gemeente ouderen zich ontfermen over elkaar.
mantelzorgers Mantelzorgers verdienen bijzondere aandacht, Ondersteuning is voor deze groep onontbeerlijk. Dit is mogelijk door betere regeling voor respijtzorg, met behulp van vrijwilligers. Andere gemeenten hebben hiermee positieve ervaringen.
het grijs kapitaal Ouderen worden vaak als probleem beschouwd. Echter, ouderen hebben ook veel te bieden aan onze gemeente. We zijn inderdaad een gemeente die bovengemiddeld vergrijsd is. Maar we zijn ook een gemeente waar onze ouderen relatief gezond en maatschappelijk actief zijn. dit blijkt ook uit de grote rol die zij spelen in het vrijwilligerswerk en de mantelzorg. Een groot deel van de 50-plussers zorgt voor de 70-plussers. En het verenigingsleven steunt voor een groot deel op onze oudere inwoners. Onze gemeente is rijk aan grijs kapitaal. Dit grijs kapitaal levert een grote bijdrage aan het welzijn.
Een voorbeeld van zo'n oplossing voor veel mensen is de zogenaamde cirkelbus, die tussen verzorgingshuizen, zorgcentra en winkels rijdt. Deze bus brengt mensen van wooncentrum naar zorgverlener of winkel. Op woensdagmiddag kan deze ook langs de speeltuin of de sportvereniging rijden. In andere gemeenten bestaat al zo’n cirkelbus. Deze bus wordt gesponsord door het plaatselijk bedrijfsleven, de chauffeurs zijn vrijwilligers, veelal gepensioneerden.
Cultuur en recreatie Zoals het er nu uitziet zal de gemeente de komende jaren voor moeilijke keuzes komen te staan. Voor GroenLinks is het ijkpunt bij het nemen van deze beslissingen de vraag of het kwetsbare groepen betreft. Groepen die minder kansen hebben op een goede baan, een goede opleiding of een betekenisvol bestaan, dat zijn groepen die onze bijzondere aandacht moeten krijgen.
kunst en cultuur Kunst en cultuur zijn voor GroenLinks geen luxe maar horen bij het dagelijkse samenleven. Theatervoorstellingen, popconcerten, tentoonstellingen, eigen actieve kunstbeoefening, een brede bibliotheek en een toegankelijk gedocumenteerd verleden, zoals het gemeentearchief, zijn essentieel voor een maatschappij waarin mensen van verschillende leeftijden en verschillende afkomst met elkaar samenleven. Cultuur laat mensen anders naar elkaar kijken, zet aan om in debat te gaan en leert mensen elkaar te waarderen.
podia Rheden heeft een belangrijk kunstpodium voor de startende kunstenaars. Voordat de gemeente buiten haar grenzen kijkt voor opdrachten aan kunstenaars zou eerst binnen de grenzen van Rheden gekeken kunnen worden. Er is gebrek aan ruimte in Rheden. GroenLinks wil gebouwen die leeg staan een nieuwe kans geven als expositieruimte of atelier. Rheden heeft veel kunst in de openbare ruimte. GroenLinks pleit voor betrokkenheid van de buurtbewoners bij het kiezen van kunst in de openbare ruimte. Corporaties kunnen bij renovatie en herstructurering van wijken, dorpen of buurten kunstenaars in de arm nemen om samen met bewoners de buurt, wijk of dorp een persoonlijke aankleding te geven.
Er moet ruimte zijn voor experiment: verrassende kleine initiatieven verdienen ondersteuning
educatie GroenLinks is voorstander van een (kleinschalig en) divers cultureel basisaanbod in Rheden. Kunsteducatie op school maar ook na schooltijd legt daarbij de basis voor een actieve deelname aan (amateur-)kunst en een geïnteresseerd publiek. Van belang is het in tact houden van bestaande voorzieningen, waarbij keuzes gemaakt moeten worden op grond van een weldoordachte toekomstvisie.
Voor een levendig cultureel klimaat biedt samenwerking tussen de verschillende cultuurinstellingen zoals K13 en de Alliantie wellicht mogelijkheden. De bibliotheek is een belangrijke basisvoorziening; als poort naar cultuur en voor laagdrempelige informatievoorziening en voorlichting over overheidsregelgeving. Voor dat laatste zou de gemeente de bibliotheek actiever kunnen gebruiken.
sport Sport is leuk en ontspannend. Sport draagt ook bij aan de gezondheid van jong en oud. Sport helpt kinderen en jongeren bij het ontwikkelen van allerlei vaardigheden. GroenLinks vindt dat er voldoende en betaalbare sportgelegenheid moet zijn, ook dichtbij in de buurt. We denken dan aan voldoende sportvelden en trapveldjes of -kooien. Ook zijn we een voorstander van de kennismakingscursussen op dit gebied. De gemeente geeft steeds meer subsidies voor aparte projecten. Structurele subsidies voor verenigingen worden daarmee minder. Levendige sportverenigingen vormen de basis voor een gezonde sportsector in Rheden. Daarom vinden we ook dat het schoolzwemmen weer terug moet komen. En de speelpleinen van scholen moeten weer onderdeel worden van de openbare buitenspeelruimte.
GroenLinks wil dat voorzieningen op het gebied van kunst, cultuur, sport en recreatie, zoals sportclubs, zwembad, muziekschool en buurthuizen, voor iedereen toegankelijk zijn en dat het aanbod gericht is op alle groepen van de samenleving.