Wat verandert er in het beleid?
De aanpassingen leggen meer nadruk op een gezonde leefomgeving. Zo worden de normen uit het “Schone Lucht Akkoord” en het ‘Actieplan geluid 2024-2028’ van de provincie Gelderland overgenomen. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast.

Actieve mobiliteit, zoals lopen en fietsen, krijgt prioriteit. Er komen veilige fietsverbindingen tussen dorpskernen, zoals de route Velp-Spankeren/Laag-Soeren, en binnen de dorpen wordt geïnvesteerd in goed bereikbare voorzieningen via loop- en fietspaden. Bij nieuwe wegontwerpen staat de veiligheid van fietsers en voetgangers voorop. Gemotoriseerd verkeer is voortaan ‘te gast’ in de dorpskernen.

Om de leefbaarheid te vergroten, wordt de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom verlaagd naar 30 km/u en daarbuiten naar 60 km/u. Ook wordt gekeken naar oplossingen om obstakels voor deze verlaging weg te nemen, zoals de bereikbaarheid voor hulpdiensten.

Daarnaast wil GroenLinks meer ruimte maken voor groen en speelplaatsen door parkeerplaatsen op strategische locaties te vervangen. De dorpscentra worden autoluwer, wat de aantrekkingskracht voor bezoekers en winkeliers vergroot.

Kansengelijkheid en verkeersveiligheid
Het beleid houdt expliciet rekening met ouderen, mensen met een beperking en inwoners van kleinere kernen. Parkeren bij woningen en voorzieningen blijft voor hen gegarandeerd. Verder worden gevaarlijke verkeerspunten aangepakt volgens een concrete planning, gekoppeld aan onderhoudswerkzaamheden.

De bouwsteen mobiliteit is door dit amendement een stuk progressiever, groener en socialer geworden! We zijn heel blij met het resultaat.