Op de raadsvergadering van 28 november nam de Raad een beslissing over bestemmingsplan Eikenstraat 3, Eikenstraat ongenummerd en Buitensingel 60, te Ellecom, ook wel bekend als de boerderijverplaatsing Borghkeppel, of de megastal. De veelheid aan namen voor dit plan reflecteert ook de veelheid aan invalshoeken om naar dit plan te kijken. Voor de fractie van GroenLinks was het dan ook een moeilijke afweging. 
Het onderwerp speelt sterk in de gemeente en in Ellecom in het bijzonder. Dit konden we onder andere zien aan de drukbezochte informatieavonden en informatieavond hier in de raad. Wij zijn blij dat de inwoners zo betrokken zijn bij hun omgeving. Wij danken hier zowel de voor- en tegenstanders hartelijk voor. Wel hopen wij dat iedereen de beslissing van de Raad respecteert en goed met elkaar blijft omgaan. Wij hopen ook dat er begrip geuit wordt naar de boer en Middachten. 
Waar spreken we over? Middachten wil de agrarische activiteiten van twee locaties bundelen op één nieuwe plaats. De twee bestaande plaatsen kunnen dan verkleind gebruikt worden voor woningbouw.

Wat deze beslissing moeilijk maakt is dat de gemeenteraad officieel alleen mag belissen over de ruimtelijke inpassing. Dat GroenLinks de landbouw graag wil hervormen en de effecten van landbouw op het milieu spelen bij deze afweging geen rol. Hier stelt niet de lokale, maar de landelijke politiek de kaders voor.
Voor GroenLinks zijn onder andere de volgende onderwerpen van belang bij dit besluit: ecologie, dierenwelzijn (waaronder weidegang), extra bebouwing in de uiterwaarden, de inwoners en het voortbestaan van Middachten. Ik zal een aantal overwegingen toelichten.
Allereerst de ecologie. De afwatering op de bronbossen is een groot probleem en dit plan pakt dat aan. Als wij echter kijken naar de ecologie in de rest van de uiterwaarden, zijn er niet enkel positieve effecten. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de hoogwatervluchtplaats en de verandering van het gebruik van de gronden. Andere delen aan het plan, onder andere de eerder doorgevoerde vernatting en de instandhouding van kleine landschapselementen, hebben een positief effect.
Dan het dierenwelzijn. Hoewel de dieren er enorm op vooruit gaan vergeleken bij de huidige stallen, is weidegang niet mogelijk. Dit is bedrijfsvoering, en de Raad mag daar geen besluit over nemen. Wel willen we opmerken dat de locatie ongeschikt is voor de bedrijfsvoering zoals wij deze graag zouden zien: mét weidegang. Want hoewel het huisperceel groot genoeg is, zijn de gronden er te nat voor. De Tweede Kamer heeft besloten dat weidegang verplicht gesteld gaat worden. Dit maakt de nieuwe boerderij daardoor niet duurzaam geschikt voor veehouderij. 
In het plan wordt een nieuwe locatie gebruikt die nu nog niet bebouwd is. GroenLinks is tegen nieuwe bebouwing op plaatsen waar nog niets staat en zal dit alleen in uitzonderingen toestaan. Dat er op de andere locaties minder bebouwing komt doet daar niks aan af: het aantal bebouwde locaties, en daarmee ook de randeffecten van deze bebouwing, nemen wél toe. 
Dan nog kort over een van de redenen om het plan wel toe te staan. Middachten wil haar bestaan veiligstellen, ook financieel. Wij willen Middachten graag steunen in dit voornemen en snappen dat de pacht een belangrijk deel van de inkomsten is. Dit wil GroenLinks echter niet ten koste van alles laten gaan.
De informatieavond en beide petities geven een grote betrokkenheid van het dorp aan. Wij zijn blij dat de gemeente, bijvoorbeeld door het aanvragen van een tweede GGD onderzoek, de zorgen serieus neemt. Het proces is, zoals ook aangegeven in de informatieavond, destijds ingezet met een beeld van inwonerparticipatie dat nu niet meer voldoet. Het zou mooi zijn geweest wanneer Middachten met het probleem naar de inwoners was gegaan. De vraag daarbij is wel of er dan een andere uitkomst mogelijk zou zijn geweest. De inwoners hebben hun zorgen geuit over onder andere ook onze zorgen zoals wij die ook zojuist hebben verwoord. 
Dan zijn er nog twee zaken waar ik op in wil gaan: het landbouwverkeer door het dorp en het licht. Ook wanneer het plan niet door zou gaan willen wij het College oproepen om met Middachten in gesprek te gaan of er een alternatief mogelijk is voor het landbouwverkeer door het dorp. Daarnaast zien wij in Nederland een groot probleem met lichtvervuiling. Het is voor ons moeilijk om een goede inschatting te maken van de extra lichtvervuiling die de nieuwe stallen zouden opleveren. Omdat het probleem volgens ons niet alleen hier speelt, maar ook elders, willen wij het College oproepen om te kijken naar een lichtplan voor de gemeente, om te kijken waar onnodige lichtvervuiling tegen kan worden gegaan.
Alles overwogen heeft de fractie van GroenLinks besloten om tegen dit voorstel te stemmen.
En tevens zijn we van mening dat de landbouw een grote vervuiler is en de veestapel enorm terug gebracht moet worden.