D-day voor Dieren komt naderbij.

De tweedeling van het dorp wordt op een ruimhartige manier een halt toegeroepen of op een schraal Hans is keukenmeester manier.

Gaat men op de tweede manier kort door de bocht voor de korte bak (3K) variant, dan zal men zich nog in 2111 realiseren dat het in tijden van Minderen met Beleid en het redden van de banken en de euro niet ging om de beste oplossing maar om de centen en ‘second best’.

Had de toenmalige wethouder RO de roode looper voor de korte bak niet met een al te royaal gebaar uitgerold?: ‘de korte tunnelbak is wat mij betreft ‘second best’en vele malen beter dan de situatie zoals die nu is’. Dit kon wel eens uitwerken als een dodelijke knuffel voor de lange bak en de inspanningen die ook het College van B&W zich jarenlang getrooste voor die lange bak.

Het is een beetje het verhaal van het verschil tussen de Nederlandse sporter die naar de Olympische Spelen gaat voor de gezelligheid en de Amerikaan die voor niets minder dan goud gaat. Ook is het verhaal van Dieren dat jammer genoeg niet in Holland ligt, anders had zij allang haar tunnel gehad van west van de Harderwijkerweg naar oost van het Apeldoorns kanaal. Let wel: niet een korte open bak, maar een lange tunnel.

Als je iets met Dieren hebt, ga je voor goud. Voor GroenLinks staat goud in dit geval voor een duurzamere toekomstbestendiger oplossing, waar ze ook in 2111 nog iets aan hebben. Wij snappen heus wel dat die tunnel er niet in zit, maar met minder dan de lange bak heeft de Dierenaar recht en Rheden zich bekocht te voelen.