Het gaat er niet alleen om alle fossiele brandstoffen te vervangen door duurzame, maar de vraag moet zijn hoe we de omvang van onze ecologische voetafdruk kunnen verkleinen.
Gaan jullie allemaal mee naar de Klimaatmars in Amsterdam op 10 maart? Dat was de vraag van Tim Endeveld, fractieleider van GroenLinks Rheden, aan de gemeenteraad op dinsdag 5 maart. Tijdens deze gemeenteraad werd het klimaatbeleid van de gemeente Rheden voor de komende jaren vastgesteld.
Dit Beleidskader Klimaataanpak Rheden, inclusief het bijbehorend uitvoeringsprogramma, kon rekenen op unanieme steun in de raad. Logisch, want iedereen begrijpt ondertussen dat er dringend maatregelen nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering zoveel mogelijk binnen de perken te houden.
De klimaatdoelen van de gemeente zijn ambitieus. Tegelijkertijd worden oplossingen nog veel te veel gezocht in het vervangen van fossiele door duurzame energiebronnen. Hoe kunnen we zoveel mogelijk zonnepanelen, windmolens en warmtepompen installeren?
De discussie zou volgens GroenLinks veel meer moeten gaan over hoe we verandering kunnen teweegbrengen in onze consumptiegedreven en op groei gerichte manier van leven. De vraag moet zijn hoe we de omvang van onze ecologische voetafdruk drastisch kunnen verkleinen. De nu voorgestelde klimaataanpak is wat GroenLinks betreft nog veel te nauw ingestoken.
De Werkgroep Duurzaam Dieren West zet zich al jaren in om de bewoners in Dieren-West mee te nemen in de nodige verandering. Deze groep doet dat op een manier die het belang van burgers centraal stelt: met elkaar en voor elkaar. Burgers worden geholpen bij de keuzes die gemaakt moeten worden; Duurzaam Dieren West heeft gevoel ontwikkeld voor wat mensen over de streep kan trekken.
Passend hierbij heeft de werkgroep het initiatief genomen voor de Energiewinkel op Calluna in Dieren, een plek waar mensen informatie kunnen krijgen over de energietransitie en er met anderen over kunnen praten. Dit is heel succesvol gebleken en daarom blijft de Energiewinkel ook langer bestaan dan aanvankelijk gepland was.
En gelukkig zijn er ook elders in de gemeente allerlei initiatieven om aan de slag te gaan met de energietransitie, we zijn trots op alle burgers die zich daarvoor inzetten!
Maar het is ook heel hard nodig om in actie te komen: De klimaatverandering wacht niet op ons! En daarom was een aanzienlijk deel van de GroenLinks-fractie op zondag 10 maart in Amsterdam te vinden, om samen met tienduizenden anderen onze stem te laten horen en om een ambitieuzer klimaatbeleid af te dwingen.