Nu blijkt dat door wetgeving het pand van de gemeente vanaf 1 januari 2023 niet meer voldoet. Daardoor is er voor de gemeente geen tijd meer om een geschikte locatie te vinden die geschikt is voor het gemeentehuis, of door bestemmingsplanwijzigingen de bestemming geschikt te maken.

Al in 2017 werd duidelijk dat er binnenkort iets met het gemeentehuis moest gebeuren. Sinds dien heeft de wethouder 2 keer extra voorbereidingstijd gevraagd. Toen is de gemeenteraad niet geïnformeerd dat door het uitstel nieuwbouw op een andere locatie niet meer mogelijk was. De wethouder heeft in deze voorbereidingstijd de gemeenteraad en de samenleving niet betrokken bij de voorbereidingen en ligt er nu een bijzonder beperkt besluit.

GroenLinks wil een gemeentehuis voor iedereen. Een gemeentehuis waar de ontmoeting centraal staat en waar ruimte is voor maatschappelijke organisaties. Een gemeentehuis waar de inwoner centraal staat. Kortom een echt huis der gemeente.

Daarom willen wij vrijheid in de keuzes die wij kunnen maken in het gemeentehuis, en weten wat u vindt. In de gemeenteraad zullen wij daarom ook bij de keuzes over het nieuwe gemeentehuis aandacht blijven vragen voor alle inwoners.

Tim Endeveld

Fractievoorzitter GroenLinks Rheden