GroenLinks is blij met het B&W voorstel voor de aanpak van Japanse Duizendknoop, een zeer hardnekkig en moeilijk te bestrijden onkruid. De gemeente wil nu stevig inzetten op het terugdringen van de Japanse Duizendknoop en dat is wat GroenLinks betreft hoog tijd. Al in december 2015 stelde GroenLinks raadslid Tim Endeveld vragen over de aanpak van intensieve exoten. “Gelukkig is er het afgelopen jaar al veel gebeurd, de gemeente heeft geëxperimenteerd met het zeven van grond als manier om de duizendknoop te bestrijden. Wij zijn blij dat deze aanpak nu vervolg krijgt” Aldus Tim Endeveld.

De aanpak van Japanse duizendknoop is hard nodig, volgens tellingen is er al ruim 4 ha aangetast, verspreid over 251 plekken. Deze soort zorgt voor schade aan de natuur doordat inheemse plantensoorten worden verdrongen. Ook kan financiële schade ontstaan door aantasting van wegen en bouwwerken. De plant groeit overal doorheen.

Later dit jaar krijgt ook de bestrijding van andere invasieve exoten aandacht, in het beheerplan Openbare ruimte. Ook dat is volgens GroenLinks zeker niet te vroeg. Tim Endeveld: “hoewel de gemeente al incidenteel aan bestrijding deed is een meer structurele aanpak van groot belang. Vooral de aanpak van Reuzenberenklauw zou prioriteit moeten krijgen, omdat deze plant voor gezondheidsschade kan zorgen”