Het college van gemeente Rheden stelt voor om hiervoor twee locaties aan te kopen. Aan de Arnhemsestraatweg in Velp en het terrein van houthandel Hupkes in Dieren. Dit worden inclusieve wijken. Dat betekent: 200 extra woningen voor onze inwoners én opvang voor 240 mensen in nood. “Dit voorstel vraagt lef en creativiteit; precies waar GroenLinks de gemeente toe oproept” aldus Marloes van de Kolk, “vluchtelingen opvangen in gewone wijken zorgt voor snellere integratie en betere opvang”.

De gemeente Rheden heeft altijd haar verantwoordelijkheid genomen in de opvang van vluchtelingen. Eerder al in Rhederoord, Velp-zuid, Oekraïners in de Roskam en aan de Arnhemsestraatweg. “We zijn blij dat onze gemeente mensen in nood helpt waar zij kan” stelt van de Kolk, “het is fijn dat dit een structurele plek krijgt in de nieuwe wijken”.

Wat de ‘inclusief’ behalve de opvang van vluchtelingen betekent is nog niet precies duidelijk. Voor GroenLinks staat voorop dat deze ambitie breed mag worden ingevuld. Van de Kolk: “Inclusiviteit vraagt ook iets van de inrichting van de woonomgeving. Elkaar ontmoeten moet centraal staan, dat maakt wijken veerkrachting. Daarnaast kan je denken aan straten waar rollators, kinderwagens en fietsende schoolkinderen alle ruimte hebben”. GroenLinks hoopt dat de term ‘inclusieve wijken’ met de inwoners verder ingevuld wordt. Met ambitie en lef!