GroenLinks Rheden pleit voor zorg nieuwe stijl

Op de raadsvergadering van 20 mei jongstleden sprak GroenLinks Rheden zich uit voor een nieuwe stijl in de zorg. Volgens de partij liggen er veel kansen nu er zorgtaken naar de gemeente komen. De zorg kan beter, efficiënter en beter op de persoonlijke situatie worden toegespitst. Echter om deze kansen volledig te benutten zal er veel moeten veranderen in de zorg. De partij pleit voor maatzorg, preventie en een nieuwe systematiek centraal te zetten.

Normal
0

21

false
false
false

NL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standaardtabel;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:"Calibri","sans-serif";
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:"Times New Roman";
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:"Times New Roman";
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Vanaf volgend jaar moet de gemeente een aantal zorgtaken van het Rijk overnemen. Gemeenten treffen nu maatregelen om dit al goed op te vangen. In de Rhedense raadsvergadering werd de keuzenota Sociale Decentralisaties besproken. GroenLinks pleitte voor een systeemverandering. "We krijgen nieuwe taken erbij en bij die nieuwe taken hoort ook een nieuwe rol en rolverdeling van zowel van het college als van de raad" stelt Angela Huhnholz-Vos, fractievoorzitter van GroenLinks Rheden.

Volgens de partij liggen er veel kansen nu er zorgtaken naar de gemeentes gaan. Zorg nieuwe stijl zal moeten inhouden dat er op andere manieren omgegaan wordt met zorg en zorgbudgetten. "Voor ons is het heel belangrijk dat niemand buiten de boot zal vallen. Iedereen moet de zorg krijgen die hij nodig heeft, maar dat wil niet zeggen dat we door gaan op de oude weg" pleit Vos. Volgens GroenLinks moet er juist gezorgd worden dat mensen geen beroep hoeven te doen op sociale regelingen. Door te investeren in onderwijs, sport, groen, werk en goed huisvesting blijven mensen veel gezonder. "Preventie is een sleutelbegrip in de decentralisaties" gaat Huhnholz-Vos verder, "daarom is het goed dat er veel breder gekeken wordt dan alleen naar de traditionele zorg, ook als het gaat om budgetten".

GroenLinks ziet ook gevaren bij deze aanpak. "Keuzevrijheid voor de burger is een groot geod en staat bovenaan ons verlanglijstje. Het zal belangrijker worden dan ooit dat we de vraag van de inwoners helder krijgen. Het zal belangrijker worden dan ooit om te achterhalen wat er precies nodig is,  wie dat dan kan leveren en in welke vorm, zodat de burger ook echt de juiste keuze kan maken. Om die vraag helder te krijgen hebben we professionals nodig die dat kunnen, niet alleen professionals die ‘gespreksmethodieken’ kunnen hanteren, maar juist mensen  die hun manier van een gesprek voeren  kunnen afstemmen met de persoon die aan de andere kant van keukentafel of loket zit"  zegt Vos in het debat. . GroenLinks  heeft mede daarom al  eerder  gezorgd dat er een zogenaamde  ‘ombudsfunctie’  wordt ingebouwd in het  sociaal domein bij de gemeente om inwoners, juist die inwoners die minder mondig zijn, zo nodig bij te staan in het keuzeproces.  De partij is blij te zien dat  deze functie  ook weer terugkomt in de keuze nota.