Rheden
De fractie van GroenLinks heeft samen met de SP vragen aan het college gesteld over de zorgelijke situatie bij de lokale omroep M-FM. Het college heeft deze vragen inmiddels beantwoord. Bijgaand informeren we onze achterban over deze antwoorden:

/* /*]]>*/

Beantwoording vragen GroenLinks en SP over M-FM

Net als de fracties van GroenLinks en de SP maakt het College zich zorgen over de situatie bij M-FM. Voor het College is een goed functionerende lokale omroep een belangrijk onderdeel van de communicatie binnen de gemeente. Ook wij hebben moeten constateren, dat M-FM momenteel niet in staat is aan de eisen en verwachtingen tegemoet te komen. Binnen de beperkte mogelijkheden die het College heeft, proberen wij een positieve invloed uit te oefenen, die leidt tot een opnieuw goed functionerende lokale omroep. Dit doen wij overigens in nauwe samenwerking met onze collega’s van Rozendaal. M-FM is ook de lokale omroep voor die gemeente.

Het College beantwoordt de vragen van de fractie van GroenLinks als volgt:

  1. Is het College op de hoogte van aard en inhoud van het conflict bij M-FM?
    Ja. Zowel met de (voormalige) vrijwilligers als met het bestuur van de Micro Omroep Stichting, waar M-FM onder valt, heeft het College diverse malen contact gehad. De contacten met vrijwilligers waren er al voordat het conflict leidde tot het opstappen van een grote groep vrijwilligers. Daarna is contact gezocht met het bestuur om de ontstane situatie te bespreken.

  2. Kunt u ons informeren over de stappen die u, al dan niet informeel, hebt ondernomen om een rol te spelen bij de oplossing van dit conflict?
    In eerste instantie heeft het College het conflict beschouwd als een intern conflict tussen bestuur en vrijwilligers. Mede vanwege de wettelijk voorgeschreven onafhankelijke positie van de lokale omroep ten opzichte van de gemeente moet ook zorgvuldig opgetreden worden. De toetsing of de lokale omroep aan de wettelijke eisen uit de mediawet voldoet, wordt uitgevoerd door het Commissariaat voor de media.
    Kort geleden ontvingen wij van het Commissariaat het verzoek om de raad een uitspraak te laten doen over de representativiteit van het PBO, het Programmabeleidsbepalende orgaan. Dit is een van de voorwaarden voor M-FM om in aanmerking te komen voor verlenging van de zendmachtiging, die door het Commissariaat voor de Media wordt afgegeven. Dit verzoek bood het College de aanleiding om met het bestuur van de Micro Omroep Stichting in gesprek te gaan, ook over de huidige situatie.
    Inmiddels zijn er diverse mondelinge en schriftelijke contacten met het bestuur geweest over de samenstelling van het PBO en de situatie bij M-FM. In die contacten hebben wij onder andere aangegeven bereid te zijn als mediator op te treden. Dit aanbod is door het bestuur niet overgenomen.

  3. Bent u met ons van mening dat het conflict binnen M-FM ten koste gaat van de functie die deze organisatie heeft voor inwoners en anderen binnen deze gemeente?
    Het antwoord op deze vraag is een volmondig ja.

  4. Ziet u een rol weggelegd voor –verdere- bemoeienis op zodanige wijze dat het conflict opgelost wordt en de uitzendingen op een aanvaardbaar kwaliteitsniveau komen?
    Zoals al eerder aangegeven hebben wij het aanbod gedaan als mediator tussen bestuur en vrijwilligers te willen optreden. Dat aanbod is door het bestuur niet overgenomen, aangezien zij dit niet meer zinvol achtten. Bemiddeling is alleen zinvol als beide partijen ermee instemmen. Het bestuur van de Micro Omroep Stichting heeft ons aangegeven hard te werken aan een oplossing en het werven van nieuwe vrijwilligers, zodat op zo kort mogelijke termijn de uitzendingen weer op een aanvaardbaar kwaliteitsniveau komen.
    De laatste informatie (van 31 mei 2010) die we van het bestuur hebben ontvangen houdt in dat de kabelkrant inmiddels volledig werkt en positieve reacties oplevert. Inmiddels zijn er 6 nieuwe vrijwilligers aangetrokken en is er een samenwerking gestart met 3 omroepen uit de Achterhoek. Bij de website zijn er nog problemen met de provider, maar er wordt gewerkt aan een nieuwe site, die binnen enkele dagen in de lucht moet zijn. Het bestuur geeft aan dat de TV inmiddels op 99% functioneert en er slechts nog enkele details verbeterd moeten worden. De radio functioneert nu op 80% en binnen een paar dagen helemaal. Aldus het bestuur.

  5. Welke is de formele rol van de gemeente in deze en kunt u ons inlichten over de termijn waarop de 5 jaarlijkse instemming vanuit de gemeente met deze omroep afloopt? Bent u op dit moment bereid opnieuw een positief advies af te geven aan het Commissariaat van de Media?
    Op dit moment is een raadsvoorstel in procedure, waarin de Raad wordt voorgesteld positief te adviseren over de representativiteit van de samenstelling van het PBO. Dit is een formeel besluit, dat los staat van de huidige problemen bij M-FM.
    In de tweede helft van dit jaar komt ook de subsidieverstrekking door de gemeente aan M-FM aan de orde. Een deel van de uitkering in het gemeentefonds is hiervoor gereserveerd en kan door de gemeente niet simpelweg aan andere doelen besteed worden. De gemeente fungeert hierbij vooral als ‘doorgeefluik’. Ook de financiële controle werd (steekproefsgewijs) gedaan door het Commissariaat voor de Media. De gemeente had daarin geen rol, wat er mede toe heeft geleid dat in de vorige beschikking geen verplichting is opgenomen tot het jaarlijks verstrekken van het jaarverslag (iets waar de gemeente niets mee kan doen, moeten we ook niet vragen). Vanaf dit jaar is de rol van de gemeente bij het financiële toezicht verruimd. Dit zal verder worden toegelicht bij het voorstel over verlenging van de subsidierelatie later dit jaar. Dan zal ook aangegeven worden hoe het College denkt deze rol in te vullen, inclusief eisen die op financieel gebied aan de Micro Omroep Stichting worden gesteld. Inhoudelijk wil en mag de gemeente zich niet bemoeien met de programmering.
    De gemeente heeft daarnaast een overeenkomst gesloten met de Micro Omroep Stichting over het uitzenden van gemeenteraadsvergaderingen. Dit is een zuiver zakelijke overeenkomst tussen gemeente en Micro Omroep Stichting en staat op zich los van de verdere problematiek bij M-FM. De afgelopen tijd is de overeenkomst naar ons weten niet volledig door M-FM nagekomen. Daarover vindt binnenkort een gesprek plaats.

  6. Ziet u mogelijkheden de betrokken vrijwilligers op een of andere wijze te waarderen?
    Het College waardeert alle vrijwilligers die binnen de gemeente actief zijn. Zonder vrijwilligers kan de huidige kwaliteit van leven, die toch al onder druk staat door de economische omstandigheden, niet gehandhaafd blijven. Het College heeft een vrijwilligersbeleid in voorbereiding, waarin ook aandacht is voor de manier waarop de gemeente haar waardering kan uiten. Dit beleid zal in het vierde kwartaal van dit jaar aan de raad ter besluitvorming worden aangeboeden.
    De vrijwilligers hebben er mede toe bijgedragen, dat M-FM geworden is tot wat het voor kort was. Waar mogelijk probeert de gemeente eraan bij te dragen dat dit werk niet voor niets is gebleken.

Het College beantwoordt de vragen van de fractie van de SP als volgt:

  1. Is er zicht op of er inderdaad binnenkort weer lokaal en regionaal nieuws zal klinken bij M-FM?
    Bij vraag 4 van de fractie van GroenLinks is deze vraag al beantwoord. Voor de duidelijkheid herhalen wij dit deel van het antwoord nogmaals.
    De laatste informatie (van 31 mei 2010) die we van het bestuur hebben ontvangen houdt in dat de kabelkrant inmiddels volledig werkt en positieve reacties oplevert. Inmiddels zijn er 6 nieuwe vrijwilligers aangetrokken en is er een samenwerking gestart met 3 omroepen uit de Achterhoek. Bij de website zijn er nog problemen met de provider, maar er wordt gewerkt aan een nieuwe site, die binnen enkele dagen in de lucht moet zijn. Het bestuur geeft aan dat de TV inmiddels op 99% functioneert en er slechts nog enkele details verbeterd moeten worden. De radio functioneert nu op 80% en binnen een paar dagen helemaal. Aldus het bestuur.

    Uiteraard zullen wij dit verder volgen.

  2. Wat zijn de consequenties, bijv. voor de zendvergunning, wanneer dit niet gebeurt?
    De zendvergunning wordt afgegeven en eventueel ingetrokken door het Commissariaat voor de Media. Het Commissariaat controleert lokale omroepen steekproefsgewijs. Indien het Commissariaat daar aanleiding toe ziet, kan het ook een controle uitvoeren als er signalen komen, dat een lokale omroep mogelijk niet aan de eisen voldoet. Constateert het Commissariaat inderdaad dat een lokale omroep niet aan de eisen voldoet, dan kan het boetes opleggen en in het uiterste geval de zendvergunning intrekken.
    Wij hebben contact gehad met het Commissariaat om duidelijkheid te krijgen over de verantwoordelijkheden van gemeente en Commissariaat. Daarbij wilde het Commissariaat niet aangeven of zij andere signalen had gekregen van de huidige problemen bij M-FM en of er een controle zou plaatsvinden.
    In de beantwoording van de vragen van GroenLinks is nader ingegaan op de grenzen van de verantwoordelijkheid van gemeente bij het komende besluit over de representativiteit van het PBO en later dit jaar bij de subsidieverlening.