In Groentje van de Maand vertelt iedere maand een GroenLinkser uit de gemeente Rheden iets over zichzelf. Deze maand maken we kennis met Iris Kleinlugtenbelt, penningmeester van het afdelingsbestuur.

Wie? Iris Kleinlugtenbelt
Woont? In Dieren
Met? Man en twee dochters (van 9 en 7)

Wat is je favoriete landschap?
Het bos heeft me altijd getrokken. Als kind wilde ik graag in of bij het bos wonen en dat is gelukt.

Waar word je enthousiast van?
Van natuurtechnieken en vaardigheden die traditionele culturen nog beheersen. Ik vind het supergaaf om me te verdiepen in 'hoe ze dat vroeger deden'. Met vroeger bedoel ik de steentijd en ijzertijd. 

Waar weet jij van alles over?
Poeh, ik weet over heel veel dingen een beetje! Ik ben echt een generalist en autodidact. Ik ben een doorpakker en doe wat er gedaan moet worden. De natuurtechnieken zijn waar ik me nu volledig op richt en waarin ik me steeds meer wil verdiepen. Met name de kunst van het vuur maken is daarbij wel mijn ding.

Waarvoor zet jij je graag in?
Voor bewustzijn rondom klimaat en natuur. Veel mensen lijken de connectie met de natuur kwijt te zijn. Niet alles wat vliegt heet 'vogel'. De ene bes kun je eten en de andere niet. Er is zoveel te beleven in de natuur maar veel mensen durven niet eens een nacht te kamperen. We moeten écht met respect kijken naar onze bronnen en ons herinneren waar we vandaan komen. Ik probeer stukjes van die kennis weer terug te brengen in de maatschappij.

Heb je ten slotte nog een quote die je inspireert?
If more of us valued food and cheer and song above hoarded gold, it would be a merrier world.
- J.R.R. Tolkien

 

Wil je ook een keer meedoen met Groentje van de Maand? Leuk! Meld je dan aan via rheden.groenlinks@gmail.com