20.000 euro: wat zou u ermee doen? Het servicepunt van de gemeente in Velp openhouden, of betaald parkeren in Velp afschaffen? 

De gemeenteraad van Rheden beslist deze weken over bezuinigingen. Bezuinigen is noodzakelijk, we komen veel geld tekort. Waarop we bezuinigen is echter een politieke keuze! Met dit voorbeeld willen wij u dat uitleggen.

Denkt u mee? Wat doet de gemeente met 20.000 euro?

  • Mogelijkheid 1. Servicepunt: Het college stelt voor om één van de drie servicepunten van de gemeente te sluiten. Dat levert de gemeente € 20.000 aan besparing op. Een servicepunt is een plek waar u bijvoorbeeld uw paspoort kunt aanvragen of een greenbag kunt krijgen. In Velp zit deze op De Overtuin. Zou dit servicepunt sluiten? Dan moet u naar De Steeg of Dieren om uw zaken te regelen.
  • Mogelijkheid 2. Betaald parkeren: Eerder dit jaar besloot een meerderheid van de raad voor het afschaffen van betaald parkeren in Velp. Per 1 januari 2020 wordt parkeren overal in Velp gratis. Als de gemeenteraad deze beslissing nu terug zou draaien, levert dat de gemeente € 20.000 op. U blijft dan betalen als u uw auto parkeert op het Vlashofterrein achter de Albert Heijn.

Waarom de vraag?
U ziet, beide maatregelen zouden de gemeente € 20.000 euro opleveren – de een door besparing, de ander door extra inkomsten. Dat geld hebben we hard nodig. Maar: het college stelt wél voor om een servicepunt in de gemeente te sluiten. Het college stelt echter NIET voor om het betaald parkeren in Velp in stand te houden. Waarom? Het college zegt: we hebben de mensen in Velp gevraagd, en de meerderheid wilde dat betaald parkeren wordt afgeschaft. Dat is niet zo gek. Als iemand u vraagt of u liever wel of niet wil betalen voor het parkeren van uw auto, wil u dat liever niet. Dat snappen we.

Maar de € 20.000 die de gemeente aan parkeergelden misloopt (eigenlijk € 60.000, maar € 40.000 daarvan heeft de gemeente al eerder als besparing ingeboekt), moeten ergens anders vandaan komen. Bijvoorbeeld door het sluiten van een servicepunt. Dat is nu een van de maatregelen die het college voorstelt. Het college heeft u echter niet gevraagd wat u daarvan vindt. Daarom doen wij dat nu. Misschien vindt u een servicepunt in uw dorp namelijk wel belangrijker dan gratis parkeren.

Wat wil GroenLinks?
GroenLinks wil het betaald parkeren in Velp behouden. Het geld kunnen we namelijk nu niet missen. En natuurlijk willen wij stimuleren dat mensen de auto laten staan. Voor die 20.000 euro houden wij bijvoorbeeld liever het servicecentrum open. Of voorkomen wij een van die andere zeer pijnlijke bezuinigingen die het college voorstelt. Een verhoging van de OZB (huiseigenarenbelasting) zou de gemeente bijvoorbeeld veel geld kunnen opleveren, waardoor we veel minder zouden hoeven bezuinigen.

Politiek is keuzes maken
De keuze die wij u hier voorleggen is een (echt!) voorbeeld. Er zijn nog tientallen andere bezuinigingsvoorstellen waar wij als gemeenteraad over moeten beslissen. Over elke euro die we bezuinigen denken we na en maken partijen keuzes. De ene politieke partij maakt daarbij echt andere keuzes dan een ander. En de meerderheid telt. Hier ziet u het extra goed: uw stem telt.

Meer weten?
Een overzicht van alle mogelijke bezuinigingsmaatregelen vindt u in dit document. Uit deze lijst kan de gemeenteraad ‘kiezen’.
Welke van de bovenstaande bezuinigingsmaatregelen wil het college wel nemen? Die vindt u in bijlage 4 van dit document. In bijlage 5 staat welke maatregelen het college niet wil overnemen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad op 12 november 2019.

Geef uw mening via onze peiling op onze Facebookpagina. Geen facebook? Laat ons uw mening weten via gl.l.nieuwenhoven@rheden.nl
Praat u liever persoonlijk met ons, of wilt u uitleg over de bezuinigingen? Zaterdagmiddag 26 oktober is de fractie van GroenLinks op de Hoofdstraat in Velp aanwezig.