Tafel 1 Energietransitie

Er wordt geconstateerd dat nog steeds lang niet alle daken vol liggen met zonnepanelen, hier moet vol op worden ingezet. In de communicatie naar inwoners moet de nadruk worden gelegd op de gevolgen van niets doen. Burgers betrekken en niet negatief benaderen levert veel meer op. Alleen is het wel zo dat we geen tijd meer hebben voor kleine stapjes. Windmolens moeten er komen, ook in onze gemeente (RES is ook Regionale Solidariteit). Vraag is wel of er beter een aantal grotere of juist meer kleinere windmolens moeten komen. Inwoners moeten profijt hebben van de energietransitie.

Tafel 2 Zorg en Gezondheid

Discussie ging over verschillende aspecten. De rode draad was dat een goed opzet nodig is voor de zorg in de gemeente. Daarbij komen direct enkele vragen naar voren:

  • Is het nodig om het draagvlak bij de inwoners te vergroten?
  • Welke schaalgrootte is het meest werkbaar: gemeentelijk of regionaal?

Nu loopt de sturing van het sociale domein via budgetten. Dat staat ter discussie. Zorg is geen markt wordt opgemerkt. Er zijn klachten over de interne organisatie van de gemeente. Dan gaat het bijvoorbeeld om de bereikbaarheid voor zorgaanvraag. Er is ook weinig consistentie in de aanpak.De regiorol zoals die nu met Incluzio is geregeld is lastig. Gesteld wordt dat de gemeente in staat moet blijven om de regie te voeren. Bewoners zouden meer betrokken moeten worden. Bijvoorbeeld middels een adviesraad voor het sociale domein. We moeten meer inzetten op preventie. Ook als dat in eerste instantie meer geld kost. En zorgen dat de aanbesteding niet aan een buitenlandse partij wordt gegund.

Betreffende houtstook: het programma helpt niet. Wens om maatregelen of handhaving in een apv op te nemen> pakket van eisen opleggen bijvoorbeeld over het aantal dagen om te mogen stoken.

Het lijkt er op dat er onervaren mensen bij de gemeente op dossiers zitten. Dat er veel onbekendheid is met de lokale problemen. De jeugdzorg gaat niet goed. Idee wordt geopperd om een ombudspersoon aan te stellen voor de schrijnende gevallen. Met een grote speler zoals Incluzio raak je de lokale binding kwijt met de klanten. Het moet niet als een organisatorisch vraagstuk gezien worden. De grote verschillen tussen de gemeenten moeten opgeheven worden. Daarmee wordt gesuggereerd dat deze ingewikkelde zorg op een hoger niveau geregeld moet worden.

Er moeten gebundelde financiële stromen komen

Er moet toezicht op de zorgverleners komen

Er moeten goed randvoorwaarden voor een nieuwe aanbesteding komen.

Er moet een gebruikers onderzoek komen. Hoe is de zorg bevallen?

Een laatste punt: hoe is het geregeld met de sociale wijkagent?

Tafel 3 Inspraak in de politiek

Inwonersberaad.

Goed om in het programma op te nemen in de vorm van een pilot. Aan inwoners overlaten over welke onderwerpen zij zouden willen praten. Er moet heel goed nagedacht worden over welk mandaat een inwonersberaad krijgt. Misschien geschikt als belangrijkste campagnethema? De gemeente moet daar ook geld voor overhebben, want er moet professionele, objectieve ondersteuning komen. Zo min mogelijk kaders meegeven, wellicht alleen financieel?