De rijksoverheid is voornemens drie taken over te hevelen van het rijk naar de gemeenten. Het betreft de volgende drie taken:
1. De begeleiding uit de AWBZ wordt overgeheveld naar de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
2. De Wet Werken naar Vermogen (WWnV) zal worden ingevoerd
(met onder andere gevolgen voor de huidige sociale werkplaats)
3. De jeugdzorg en de zorg voor passend onderwijs

Met de val van kabinet Rutte zijn de eerste twee decentralisaties door de Tweede Kamer controversieel verklaard. Echte duidelijkheid over wat hiermee zal gebeuren, zal er dus pas komen na de verkiezingen in september.

De decentralisatie van de jeugdzorg zal gewoon doorgaan. De gemeente zal een hoop extra geld ontvangen voor deze extra taken, maar desondanks is er sprake van een substantiële bezuiniging. De aanname is dat door minder versnippering van taken (een meer integrale aanpak dus) hetzelfde werk voor minder geld gedaan kan worden.
De zorg zal door deze decentralisatie dichter bij de overheid, maar ook, zo is de bedoeling, dichter bij het kind en diens directe leefomgeving staan Bij de vernieuwde jeugdzorg moeten ouders zelf zoveel mogelijk de verantwoordelijkheid blijven houden voor wat betreft de zorg van hun kind. De ondersteuning vindt zoveel mogelijk plaats in de natuurlijke leefomgeving van het kind en is dus vooral gericht is op herstel van het normale leven en versterking van het gezinssysteem.

Op dit moment stijgt de tweedelijns jeugdzorg schrikbarend. Voor deze zorg is een indicatie nodig, omdat dit veelal dure en specialistische zorg is. Uitgangspunt in de vernieuwd jeugdzorg zal zijn ‘gewoon waar het kan en speciaal waar het moet’. Doelstelling is dat de laagdrempelige (en goedkopere) eerstelijns zorg effectiever wordt. Daarom komt er meer nadruk op preventie in de jeugdzorg.

De gemeente staat nu voor de taak te bekijken hoe zij dat allemaal gaat organiseren. Wat gaan we bijvoorbeeld lokaal organiseren en waar hebben we regionale samenwerking voor nodig?
GroenLinks ziet daarbij kansen, maar ook een aantal risico’s.

De zorg dichterbij organiseren kan de effectiviteit ten goede komen. Ook de integrale (gezins)aanpak ziet GroenLinks als een kans. Zorgen heeft GroenLinks om de wijze waarop zaken regionaal georganiseerd worden: Hoe kan de gemeenteraad heldere kaders stellen en effectief controleren bij een bovengemeentelijk samenwerkingsverband? En hoe zorgen we voor fine-tuning bij vragen die specifiek zijn voor onze gemeente.

In dit kader neemt GroenLinks het initiatief met onze partnergemeenten in gesprek te gaan om te komen tot een gezamenlijke visie, zodat we als gemeente controle blijven houden over onze kaderstelling en onze democratische controle op dit belangrijke beleidsterrein.