De fractie van GroenLinks heeft zich fel uitgesproken tegen de aangekondigde bezuinigingen van het college. Van solidariteit met de zwakkere groepen in de samenleving is in de gemeente Rheden echter geen enkele sprake.
Het woord solidariteit is tegenwoordig aan dovemansoren gericht in de gemeente Rheden.
De gemeenteraad van dinsdag 12 november verliep voor GroenLinks zeer teleurstellend. Samen met de SP en GPR/B hadden we vierentwintig voorstellen om de scherpe kanten van de enorme bezuinigingen af te halen. Een paar van deze voorstellen werden overgenomen. Zo zijn de voorgestelde kortingen op speelplaatsen en verkeerseducatie komen te vervallen.
Gezien de financiële situatie van de gemeente begrijpen wij heel goed dat er iets moet gebeuren. We hadden daarom onze voorstellen ook voorzien van een alternatief: in de meeste gevallen was dit een verhoging van de OZB (onroerend zaak belasting). Uit een vergelijking met andere gemeenten was namelijk gebleken dat de OZB in Rheden een stuk lager is dan gemiddeld. Nu er een groot financieel probleem ligt was het wat ons betreft niet meer dan logisch om deze belasting te verhogen en zo substantieel minder te hoeven snijden in voor de samenleving belangrijke voorzieningen.
Maar het rechtse college wilde hier niet aan, net zoals de meerderheid van van de gemeenteraad. De meeste bezuinigingen gaan dus gewoon door. En die gaan vooral ten koste van steun aan onze ouderen, jongeren met zorgbehoefte, bijstandsgerechtigden en mensen in armoede. Het zijn juist die groepen die afhankelijk zijn van de gemeente om nog iets van hun leven te maken. Maar het college staat op het standpunt dat deze kwetsbare inwoners de tekorten hebben veroorzaakt en daarom krijgen zij de rekening gepresenteerd. Ook de bibliotheek moet maar zien hoe ze het redt met een bezuiniging van 100.000 euro. En ook wordt er gekort op bijvoorbeeld sportstimulering en klimaatmaatregelen.
En dan te weten dat de gemeente Rheden nogal opschept over de manier waarop ze invulling geeft aan de zogenaamde ‘Sustainable Development Goals’, de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Eén van de belangrijkste van deze doelen is wat ons betreft het verminderen van ongelijkheid in de samenleving. En dat doe je niet door de belasting voor huizenbezitters - meestal niet de armsten in de samenleving - laag te houden ten koste van allerlei voorzieningen voor de sociaal zwakkeren!
Solidariteit tussen verschillende groepen in de samenleving: dat is wat we nodig hebben voor een duurzame toekomst!