Schulden vormen een groot maatschappelijk probleem. Het stort mensen in langdurige armoede en ontwricht de levens van gezinnen. GroenLinks wil het ontstaan van schulden voorkomen. Wanneer schulden toch problematisch zijn geworden, worden inwoners door de gemeente tijdig, actief en opbouwend geholpen. Als het nodig is, pakken we participatie, zorg en ondersteuning op in een gezamenlijk traject. Geldzorgen maken ziek, het oplossen hiervan is een eerste voorwaarde om te kunnen re-integreren of een zorgtraject succesvol te kunnen doorlopen. Sommige mensen kampen met hulpvragen op meerdere leefdomeinen en dan staat schuldhulpverlening niet op zichzelf. De gemeente biedt hulp en ondersteuning in samenhang en stuurt mensen niet van loket naar loket. Wanneer er sprake is van een gezin met meerdere problemen, is er een regievoerder of casusregisseur die zorgt dat er goed wordt samengewerkt. Dat voorkomt onduidelijkheid bij het gezin en bij de betrokken hulpverleners.

WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?

1 Door gerichte communicatie is de doelgroep goed op de hoogte van het bestaan van voorzieningen zoals minimaregelingen en schuldhulpverlening. Bij deze communicatie, en als onderdeel van een goed signaleringsnetwerk, spelen ook maatschappelijke instellingen en bijvoorbeeld leerkrachten, thuiszorg en huisartsen een belangrijke rol.

2 Er komt één aanvraag voor alle regelingen: een snel-loket. Inwoners worden indien nodig geholpen bij het aanvragen van allerlei voorzieningen, toelages en regelingen. Minimaregelingen kunnen in één keer worden aangevraagd en zo mogelijk automatisch worden verstrekt.

3 Als mensen het water aan de lippen staat moeten zij meteen geholpen worden: er zijn geen wachtlijsten en de hulpverlening is snel en efficiënt. Regelingen moeten bekend, toegankelijk en ruimhartig zijn Hulp en ondersteuning in samenhang

4 Versterking in de uitvoering om te borgen dat huishoudens die te maken hebben met meerdere problemen de ondersteuning krijgen van één verantwoordelijke hulpverlener.

5 Gezinnen in armoede met jonge kinderen worden extra ondersteund.

6 Aangezien schulden vaak de primaire bron zijn van meerdere problemen neemt de gemeente schulden over om individuen en gezinnen binnen de gemeente lucht te geven om hun leven weer op de rit te krijgen. De gemeente gaat onderhandelen met de schuldeisers over kwijtschelding en een terugbetalingsregeling – zonder dat iemand direct in een heel schuldhulpverleningstraject hoeft te starten. Hierbij zou gestart moeten worden met jongeren, omdat zij recht hebben om met een schone lei het volwassen leven te beginnen.

7 De gebiedsteams gaan proactief te werk en kunnen op die manier op basis van vroege signalen tijdig hulp aanbieden.

8 De gemeente houdt bij het beoordelen van aanvragen voor een uitkering rekening met de specifieke situatie van een cliënt. Er is ruimte voor maatwerk.

9 De gemeente heeft aandacht voor zzp’ers en hun soms bijzondere situatie. De gemeente zorgt voor maatwerk als het bijvoorbeeld gaat om het gebruiken van regelingen en het aanvragen van vrijstellingen van heffingen of kwijtscheldingen.

10 De gemeente start met een vertrouwensexperiment in de bijstand. Er komen minder regels en meer vrijheid om bij te verdienen zodat bijstandsgerechtigden gestimuleerd worden om bij te verdienen.

11 Energiekosten zijn voor veel huishoudens een significant onderdeel van de vaste lasten. Om huishoudens te ondersteunen moet de gemeente gratis advies aanbieden via energiecoaches. Deze coach adviseert over concrete maatregelen om energie te besparen en daarmee de energiekosten van huishoudens terug te dringen. Voor inwoners met lage inkomens financiert de gemeente de maatregelen voor.