Biodiversiteit is ons natuurlijk kapitaal: het is de basis van onze voedselproductie, van onze landschappen en daarmee van onze economie. Biodiversiteit beschermt ons tegen negatieve gevolgen van veranderingen in het milieu en het klimaat. In een groene omgeving zijn wij veel gezonder, meer ontspannen, beter geconcentreerd en productiever. Juist in onze directe woonomgeving. De uitbreiding van de stukken groen in de dorpskernen is daarom van groot belang. Hoe groter de biodiversiteit, hoe groter de voordelen. De duurzaamheidsdiscussie moet consequent breder worden gevoerd. Het gaat veel verder dan de vraag hoe we onze CO2-uitstoot kunnen reduceren. Op dit moment gebruiken wij mensen de aarde op een manier die onhoudbaar is. Het is onvermijdelijk dat we ons anders moeten gaan verhouden tot onze omgeving. Onze ecologische voetafdruk moet kleiner. Dat betekent dat we anders moeten gaan consumeren. Met technische oplossingen alleen komen we er niet! Een stevige regie op duurzaamheid van de kant van de gemeente is nodig. GroenLinks wil kennis over duurzaam leven bevorderen door daar goed over te communiceren. Dit is cruciaal om bewustwording en duurzame vernieuwingen te realiseren. Onze ambitie is om van Rheden een voorbeeldgemeente te maken.

WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?

1 Gemeente Rheden stelt een zeer ambitieus biodiversiteitsbeleid op. Dit beleid gaat in op het beheer van groen én de omgang met de natuur in de gemeente. De uitgangspunten zijn dat bestaande natuur niet verder wordt aangetast en zo mogelijk wordt versterkt, het groen in de dorpen en wijken wordt uitgebreid, en het beheer van openbaar groen zo ecologisch mogelijk plaatsvindt en zonder gebruik van chemische middelen. Biodiversiteit is ons natuurlijk kapitaal Hoe groter de biodiversiteit, hoe groter de voordelen Onze ambitie is om van Rheden een voorbeeldgemeente te maken.

2 De gemeente zet in op een chemische-bestrijdingsmiddelenvrije gemeente te worden. Door middel van voorlichting en regelgeving worden ook inwoners en bedrijven gestimuleerd om geen chemische middelen meer te gebruiken.

3 Het gemeentebestuur speelt een voortrekkersrol om duurzaam gedrag te stimuleren. Zij maakt goede voorbeelden uit de samenleving zichtbaar, tot inspiratie voor anderen.

4 Rheden stelt duurzaamheidscriteria op voor de verlening van subsidies.

5 Rheden gaat lichtvervuiling actief bestrijden. Hierbij wordt gedacht aan het uitschakelen van straat-, sier- en reclameverlichting op onnodige plaatsen of het plaatsen van lampen met bewegings- of warmtesensoren.

6 De gemeente bevordert ecologische bouw. Dat betekent dat een gebouw langer meegaat en voor vele functies geschikt is en ruimte biedt voor bijvoorbeeld vleermuizen, vogels, planten en insecten. Duurzame grondstoffen die hergebruikt worden vormen de basis.

7 Er moet meer aandacht komen voor behoud en versterking van groen in de dorpskernen. GroenLinks wil dit bereiken door een fonds op te richten voor vergroening van schoolpleinen, buurtparkjes en rondom publieke voorzieningen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van natuurspeelplaatsen en pluktuinen.

8 Om het groen in de dorpen te versterken wil GroenLinks de komende vier jaar 2000 bomen per jaar planten. Bomen dragen bij aan een prettige leefomgeving en bieden bescherming tegen hittestress. De bomen worden uitgekozen op hun ecologische waarde of worden plukbomen voor de omgeving.

9 GroenLinks is voor uitbreiding van het akkerrandenbeheer, wat wil zeggen dat er aan de randen van akkers ruimte wordt gemaakt voor natuur. Ook pleit GroenLinks voor het invoeren van ecologisch groenbeheer. Daarbij staan de inheemse flora en fauna centraal. Bij deze wijze van beheer wordt ernaar gestreefd om langs natuurlijke weg de biodiversiteit te vergroten.