Klimaatverandering heeft ook invloed op de inrichting van onze dorpen. Om hittestress te voorkomen is meer groen in de wijken van groot belang. Bij nieuwbouw moet dit in het ontwerp worden meegenomen. In bestaande wijken moeten stenen verdwijnen, en groen terugkomen. Ook speelterreinen en schoolpleinen moeten een veel groenere inrichting krijgen. Op schoolpleinen kan dit bijvoorbeeld gecombineerd worden met schooltuinen.
WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?
1 Het gemeentebestuur stelt een water- en groenstructuurplan op waarin veiligheid, natuur en milieu centraal staan. Hierin staan maatregelen om wateropvang te realiseren en verdroging en hittestress tegen te gaan. De gemeente zet een campagne op tegen waterverspilling, zoals bijvoorbeeld sproeien in de tuin.
2 De gemeente ondersteunt de natuurorganisaties bij het opvangen van de effecten van klimaatverandering in natuurgebieden. Zij ondersteunt actief in de aanpassing van de gebieden om de verhoogde kans op bosbranden op te vangen.
3 Bij het bermbeheer wordt bij de keuze van soorten rekening gehouden met de klimaatverandering.
4 Door meer groen in de wijk te houden blijft de wijk koeler en kan het regenwater makkelijker weg. Niet alleen de gemeente heeft hier een rol in maar ook de inwoner. De gemeente helpt de inwoner door het aanbieden van advies over het onderhouden en aanleggen van groene tuinen.
5 Bij nieuwbouw stelt de gemeente de eis dat er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat schoon regenwater afvloeit naar het riool. Een deel van het water wordt opgevangen in opslagvoorzieningen bij de woningen, dit water wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het toilet en de tuin. Water opvangen en afvoeren in natte tijden. Water opslaan in droge perioden. Meer groen in de wijken
6 Bij bestaande bouw stimuleert Rheden maatregelen om regenwater en afvalwater versneld te ontkoppelen.