Sommige inwoners zien de gemeente als een ‘ivoren toren’ waarin beslissingen worden genomen onafhankelijk van wat de inwoner wil. Dit bleek ook uit de reacties op het nieuw te bouwen gemeentehuis. Er is daarom behoefte aan betere communicatie: voor al het beleid en alle uitvoering moet helder zijn hoe en waarom het tot stand is gekomen. Dit uiteraard nadat de inwoners via een intensief participatietraject zijn betrokken. De gemeente zal scholing over de werking van de lokale democratie actief stimuleren. De gemeente is er voor de inwoner. De inrichting van de dienstverlening moet dit weerspiegelen. In informatie, eenvoudig taalgebruik, toegang tot de dienstverlening, openingstijden en gemakkelijke procedures. Uitgangspunt is dat we het de inwoner makkelijk maken om zijn zaken te regelen. Digitale dienstverlening kan daarbij helpen, maar mag geen groepen mensen uitsluiten. Een persoonlijke afspraak moet altijd mogelijk blijven voor degene die daar behoefte aan heeft. GroenLinks wil dat de samenwerking in de gemeenteraad én tussen de gemeenteraad en het college op de schop gaat. De wereld om ons heen verandert. Star onderscheid tussen coalitie en oppositie en dichtgetimmerde coalitieakkoorden laten weinig ruimte voor reflectie en flexibiliteit als de wereld om ons heen verandert. GroenLinks wil daarom werken met een raadsakkoord: een set afspraken over welke onderwerpen er de komende periode door de raad moeten worden behandeld, zonder dat de uitkomst al vast ligt.
WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?
1 Beleidsterreinen moeten zoveel mogelijk met elkaar in samenhang zijn, verbonden zijn en elkaar versterken. Bevoegdheden van gemeentelijke afdelingen mogen niet belemmerend werken bij een integrale aanpak.
2 Het gemeentebestuur informeert inwoners op een laagdrempelige, overzichtelijke manier over welke plannen er zijn, wat er wel en niet is bereikt, en wat dat heeft gekost.
3 De gemeente maakt via een openbaar subsidieregister transparant hoe er met gemeentegeld wordt omgegaan. Actief meedenken met de inwoner GroenLinks wil werken met een raadsakkoord.
4 De gemeente draagt actief bij aan kennisverspreiding over de lokale democratie, onder andere door het voortzetten van de ‘gast van de raad’, het uitnodigen van inwoners voor het Democratiefestival in Nijmegen en het aanbieden van democratielessen voor schoolklassen, met een bezoek aan het gemeentehuis.
5 Inwoners moeten op een voor hen laagdrempelige manier in contact kunnen treden met de gemeente. De mogelijkheden van digitaal contact moeten goed worden benut, maar komt niet in plaats van persoonlijk, telefonisch of schriftelijk contact.
6 Alle informatie en communicatie van de gemeente (website, folders, brieven) wordt opgesteld in makkelijk te begrijpen Nederlands, dat wil zeggen, op B1-niveau. De gemeente zorgt ervoor dat ook laaggeletterden goed met de gemeente kunnen communiceren. Daarom zorgt de gemeente als nodig voor niet-schriftelijke communicatie (bijvoorbeeld filmpjes) om de boodschap over te brengen.
7 De gemeente gebruikt haar inkoopmacht om haar beleid verder te versterken, bijvoorbeeld door sociale of groene eisen te stellen bij aanbestedingen. Bij haar directe uitgaven toont de gemeente haar voorbeeldfunctie: zij koopt duurzaam, diervriendelijk en fairtrade in. In de catering van de gehele gemeentelijke organisatie komt er een ruime vegetarische keuze.
8 De gemeente Rheden doet zelf wat ze zelf goed kan (subsidiariteitsbeginsel). Wel kan de gemeente ervoor kiezen om samen te werken met andere gemeenten als dit efficiënter en effectiever is. Dit gebeurt in zogenaamde ‘gemeenschappelijke regelingen’. GroenLinks wil dat dit echter alleen gebeurt als we zelf kunnen blijven beslissen over dingen die voor ons belangrijk zijn. Ook moet maatwerk voor inwoners mogelijk blijven.
9 GroenLinks wil dat ambtenaren van de gemeente Rheden trots zijn op en tevreden zijn met hun werk voor de gemeente. Wij investeren in hun welzijn, onder andere door goed te letten op de werkdruk. Een cultuurverandering is daarvoor nodig.
10 GroenLinks wil een evaluatie van de werking van het duale stelsel binnen de gemeente. Voor de bestuursperiode 2022-2026 willen wij werken met een raadsakkoord. Ook willen wij een personele versterking van de griffie, zodat deze toekomt aan de inhoudelijke ondersteuning van de Raad.
11 De gemeente legt voor al haar werkzaamheden duidelijke doelen en streefwaarden vast: wat proberen we nu eigenlijk te doen, en wanneer weten we dat we dat doel gehaald hebben? Het beleid wordt gericht op het halen van die inhoudelijke doelstellingen, en niet puur op het halen van de financiële doelstellingen.