Sinds 2015 is de jeugdzorg een verantwoordelijkheid van de gemeente. GroenLinks wil dat de jeugdzorg zo dicht mogelijk bij huis georganiseerd wordt. Er moet ingezet worden op het hele gezin. Vaak is in deze gezinnen sprake van meer problemen. GroenLinks wil daarom een gezinsgerichte aanpak. Wachtlijsten in de jeugdzorg zijn onacceptabel. Wij willen door meer preventie in de wijken problemen bij jongeren eerder opsporen en aanpakken. Door de problemen aan te pakken voorkomen wij grotere problemen op latere leeftijd. In de politiek wordt vaak over en weinig met jongeren gesproken. Daar wil GroenLinks verandering in brengen. Er moet binnen de gemeente actief gezocht worden naar een manier waarop jongeren hun stem kunnen laten horen, bijvoorbeeld een jongerenraad. Ook moeten de gebruikers in de jeugdzorg beter worden vertegenwoordigd.
WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?
1 De gemeente blijft inzetten op een gezinsgerichte benadering. Alle problemen binnen een gezin moeten worden aangepakt om de problemen structureel op te lossen. Hierbij geldt: één gezin, één plan, één regisseur.
2 We praten niet over jongeren, maar met jongeren. We betrekken kinderen en jongeren actief bij alles wat er voor hen wordt georganiseerd. Jongeren worden door de gemeente actief uitgedaagd om positieve initiatieven te nemen. De gemeente zorgt ervoor dat zij hun ideeën kunnen uitvoeren.
3 De gemeente biedt voldoende laagdrempelige hulp aan voor ouders met kinderen en jongeren. De gemeente zet zich samen met andere gemeenten actief in voor voldoende middelen van de Rijksoverheid om aan de behoefte aan jeugdzorg te voldoen.
4 Het beleid is erop gericht dat er in Rheden geen wachtlijsten zijn voor de jeugdzorg. Dit blijft zo. Binnen de jeugdzorg staat de veiligheid van het kind voorop. Gelijke kansen voor iedereen en niemand begint met een achterstand Jeugdzorg moet ingezet worden op het hele gezin, dicht bij huis.
5 Er wordt ingezet om problemen zo dicht mogelijk bij huis op te lossen. Er wordt gezocht naar hulp bij de kennissen van het gezin of in de wijk waar de kinderen opgroeien, Er wordt ingezet op zo min mogelijk uithuisplaatsingen.
6 De gemeente zet in op het ontwikkelen van een zo volledig mogelijk aanbod van professionele zorg in de gemeente of in de regio.
7 Goede zorg voor jongeren begint in de wijken. Daarom willen wij meer inzet van jongerenwerkers. De jongerenwerker draagt er samen met de jongeren in de wijk zorg voor dat de jongeren hun vrije tijd op een veilige en zinvolle wijze kunnen doorbrengen.
8 Er wordt verder ingezet op ontschotting van het beleid samenwerking met verschillende beleidsterreinen rondom jongeren en het sociaal domein.
9 Er wordt ingezet op voldoende speelplekken voor kinderen en ontmoetingsplekken voor jongeren.
10 De gemeente gaat jongeren actief betrekken bij het beleid, bijvoorbeeld via een jongerenraad.