Leren doen we niet alleen op school. Het is een continu proces en een integraal onderdeel van ieders leven. Scholing moet op zoveel mogelijk plaatsen en in verschillende vormen aangeboden worden aan alle leeftijden. Dan kan de gemeente een uitdagend en inspirerend onderwijsklimaat scheppen. Met maatwerk voor ieder individu. De bibliotheek speelt hierbij een belangrijke rol (zie ook het hoofdstuk ‘Cultuur’). Speciale en blijvende aandacht moet uitgaan naar laaggeletterden. Zij hebben moeite met basisvaardigheden zoals lezen, schrijven of rekenen, en komen daardoor moeilijk mee in de maatschappij. Zij hebben meer kans op financiële problemen, werkloosheid en een ongezonde levensstijl. De aanpak van laaggeletterdheid vraagt om een integrale benadering.

WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?

1 De gemeente zet in op een doorlopend onderwijsplan vanaf de voorschoolse educatie tot voortgezet onderwijs en beroepsonderwijs.

2 De gemeente zorgt ervoor dat alle kinderen met (een verhoogd risico op) taalachterstand deelnemen aan de voorschoolse educatie. Deze wordt gratis aangeboden.

3 Voor laaggeletterden is de drempel om hulp te vragen vaak hoog. Zij verbergen hun laaggeletterdheid vaak actief. Het structureel screenen en doorverwijzen van laaggeletterden levert daarom veel op. Dit doen we door mensen die een aanvraag doen bij balies van de gemeente, UWV, en andere organisaties, te screenen op laaggeletterdheid. Bij (mogelijke) laaggeletterdheid worden zij doorverwezen naar hulp bij scholing van de basisvaardigheden.

4 De gemeente zorgt voor een permanente, laagdrempelige en passende educatieve infrastructuur voor laaggeletterden. Hiertoe werkt ze nauw samen met onderwijsinstellingen, taalhuizen en de bibliotheek.

5 Iedereen wordt laagdrempelige mogelijkheden geboden om Nederlands te leren of te verbeteren.

6 De gemeente stimuleert een leven lang leren met al haar inwoners. Hiervoor werkt zij samen met onderwijsinstellingen en de bibliotheek. Scholing moet op zoveel mogelijk plaatsen en in verschillende vormen aangeboden worden aan alle leeftijden.

7 Schoolverzuim en voortijdig schoolverlaten worden actief aangepakt. De gemeente zorgt voor een sluitende aanpak zodat jongeren een startkwalificatie halen. Ook volwassen die geen startkwalificatie hebben, krijgen de mogelijkheid om deze alsnog te behalen.

8 Scholen worden zoveel mogelijk gecombineerd met dorps- of wijkcentra of, in de grotere dorpen van Rheden, in kindcentra.

9 De gemeente bevordert de samenwerking van alle organisaties en bedrijven die zich met onderwijs en educatie bezighouden. Gemeenschappelijke ruimten in de school (bijvoorbeeld de aula) worden zoveel mogelijk multifunctioneel gebruikt door andere organisaties, zoals buitenschoolse opvang of volwasseneneducatie.

10 Schoolpleinen en de openbare ruimte rond scholen worden kindvriendelijk en groen ingericht.

11 Schoolgebouwen worden verduurzaamd. Richtinggevend is energieneutraliteit.

12 De gemeente bevordert de samenwerking tussen onderwijsorganisaties en andere organisaties, zoals bijvoorbeeld de eerstelijnsgezondheidszorg, maatschappelijke organisaties en bedrijven.

13 De gemeente zorgt binnen de eigen organisatie voor voldoende stageplekken. De gemeente heeft hierbij een voorbeeldfunctie. 14 De gemeente stimuleert structurele en kwalitatief goede natuur-, milieu- cultuur- en sporteducatie voor alle leeftijdsgroepen.