Er moeten dus méér betaalbare woningen komen. Een betaalbare woning is een woning die door één koper of huurder met een middeninkomen gefinancierd kan worden. De wachttijden en inschrijftijden voor een sociale huurwoning moeten acceptabel zijn en niet oplopen. Ten slotte hebben we ook oog voor de studenten in onze gemeente. Voor hen moet voldoende huisvesting beschikbaar zijn in de buurt van de onderwijsinstelling. Maar méér bouwen mag geen negatief effect hebben op onze duurzame samenleving. Dit betekent dat we slim (ver)bouwen: altijd energieneutraal, circulair en klimaatadaptief. We gebruiken de ruimte binnen de huidige gebouwde omgeving en benutten de huidige voorraad woningen beter. Alternatieve woonidealen, tussenvormen en creatieve oplossingen zijn van harte welkom. Wonen mag nooit een bron van ongelijkheid en segregatie zijn. Alle wijken moeten de juiste voorzieningen hebben en prettig, leefbaar, veilig, groen en goed bereikbaar zijn.
WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?
1 De woningbouwcorporaties zorgen voor voldoende betaalbare en duurzame (huur-) woningen. Dit betekent dat het aantal sociale huurwoningen binnen een wijk minimaal gelijk aan de huidige situatie blijft. Ook bij herinrichting van een wijk of gebied. Bij een groei van het totaal aantal woningen binnen de gemeente, houdt het percentage sociale huurwoningen gelijke tred.
2 Rheden draagt bij aan het oplossen van de woningcrisis. Wij volgen hierbij de afspraken die hier regionaal over gemaakt worden.
3 Alle nieuwbouwprojecten van minimaal tien woningen bestaan uit minimaal 30% sociale huur en minimaal 30% woningen in het laag- en middensegment (huur of koop).
4 Bij beschikbare bouwlocaties stimuleert de gemeente de bouw van meerdere, kleinere en goedkopere woningen, in plaats van grotere, duurdere woningen.
5 Woningen zijn geen handelswaar. Daarom voeren we een zelfbewoningsplicht in voor nieuwe koopwoningen. Altijd energieneutraal, circulair en klimaatadaptief Er moeten meer betaalbare woningen komen.
6 In de wijken waar veel sociale problematiek voorkomt, wordt samen met inwoners verbeteringsplannen uitgewerkt en uitgevoerd.
7 Bij renovatie van sociale huurwoningen wordt rekening gehouden met de woonwensen van de huidige huurders, en worden ze tegemoetgekomen in de hogere huur.
8 We stimuleren het omvormen van leegstaande bedrijfs- en kantoorpanden tot woningen.
9 We stimuleren experimentele woonvormen, zoals tiny houses of woongemeenschappen.
10 De gemeente zet in op meer levensloopgeschikte woningen en woningen die het mensen met een beperking mogelijk maken zelfstandig te kunnen wonen. De gemeente stimuleert hiertoe woningaanpassingen en zorgt ervoor dat er voldoende passende woningen beschikbaar zijn. Hierbij houdt de gemeente er rekening mee dat ouderen graag in hun oude buurt willen blijven wonen, omdat ze daar hun sociale contacten hebben.
11 Voor wie niet (alleen) thuis wil of kan blijven wonen moeten er andere mogelijkheden zijn. Daarom wordt er geëxperimenteerd met woonvormen tussen zelfstandig wonen en wonen in een verpleeghuis in. De gemeente ondersteunt wooninitiatieven.
12 De inzet op een winkel en buurthuis in de buurt krijgt extra aandacht bij de bestemmingsplannen.
13 De gemeente heeft oog voor mensen met acute woonnood, bijvoorbeeld vluchtelingen, slachtoffers van huiselijk geweld of na een echtscheiding. Er moeten (desnoods tijdelijke) woningen beschikbaar zijn voor deze laatste groep, ook om ervoor te zorgen dat ouders in de buurt van hun kinderen kunnen blijven wonen.