GroenLinks zet de mensen weer centraal. Zorgverleners en degenen die zorg nodig hebben. We luisteren naar wat mensen écht nodig hebben. Iedereen doet ertoe. Het uitgangspunt is dat inwoners tijdig de juiste hulp en zorg krijgen. Op maat en afhankelijk van de persoonlijke situatie. Zorg moet dicht bij huis, goed bereikbaar en zo laagdrempelig mogelijk zijn. GroenLinks kiest voor een gebiedsgerichte aanpak, met zo min mogelijk bureaucratie, protocollen en regels. En met zo veel mogelijk inzet op dorpsniveau door professionals met een grote handelingsvrijheid. De gebiedsteams zijn de spil in de organisatie van hulp, ondersteuning en ruimtelijke aanpassingen. Zij staan dicht bij de mensen en gaan het gesprek aan over wat hulpvragers nodig hebben. We benaderen Rhedenaren als inwoners in plaats van als patiënten of cliënten, zonder hierbij uit het oog te verliezen dat kwetsbare mensen speciale aandacht vragen. Zorg is geen markt. We dringen de marktwerking terug en stellen samenwerking tussen zorgorganisaties en zorgprofessionals voorop. Niet de laagste prijs maar de hoogste kwaliteit dicht bij huis moet leidend zijn. Natuurlijk met inachtneming van de financiële situatie van de gemeente. De gemeente moet de vrijheid nemen en de medewerking van de Rijksoverheid krijgen om aanbestedingstrajecten voor de lokaal of regionaal georganiseerde zorg te schrappen en op andere wijze te financieren.

WAT WILLEN WIJ GAAN DOEN?

1 Wanneer zorg uitgevraagd wordt, wordt dit niet per definitie in een aanbesteding gedaan. De meest passende vorm wordt bij de vraag gekozen. De gemeenteraad wordt actief betrokken bij de keuze.

2 Wij willen samenwerking tussen zorgaanbieders met kwaliteit als uitgangspunt, in plaats van concurrentie op basis van prijs. GroenLinks wil niet dat het gehele zorgpakket in één keer aanbesteed wordt.

3 GroenLinks wil de aanpak van gebiedsteams voortzetten en uitbouwen. Er moet oog zijn voor alle problemen waar inwoners mee te maken hebben: werk, inkomen, wonen, gezondheid en jeugdzorg. Deze terreinen moeten in samenhang worden aangepakt, en alle betrokkenen moeten elkaar snel weten te vinden. De eerstelijns medische en sociale zorg moeten goed op elkaar aansluiten.

4 Wanneer er sprake is van een gezin met meerdere problemen, werken wij volgens het principe ‘één gezin, één plan, één regisseur’. Zorg moet dicht bij huis, goed bereikbaar en zo laagdrempelig mogelijk zijn Zorg is geen markt

5 Mensen die dat aankunnen, krijgen de mogelijkheid van een integraal persoonsgebonden budget (pgb) voor alle aspecten van hun leven. Met andere woorden: een pgb voor zorg, werk, wonen en onderwijs.

6 Er komt een rechtvaardige eigen financiële zorgbijdrage afhankelijk van inkomen en vermogen.

7 Met zorgverleners, organisaties en instellingen die bereid zijn om lokaal en vernieuwend aan de slag te gaan, gaat de gemeente Rheden duurzame partnerschappen aan. Daardoor krijgt innovatie meer kans en komt zorg en welzijn vanuit de menselijke maat dichterbij.

8 De thuiszorg mag niet verschralen. Bij het contracteren van zorg kijken we niet primair naar het laagste bod; we kijken naar kwaliteit van zorg, goed werkgeverschap en duurzaamheid.

9 Instellingen die door de gemeente gesubsidieerd of gecontracteerd worden, moeten zorgen voor goed werkgeverschap en een fatsoenlijk loon. Dit wordt opgenomen in het inkoopbeleid. Tot het inkoopbeleid hoort ook dat instellingen die een opdracht krijgen in de plaats van de bestaande opdrachtnemer, alle personeel met hun rechten overnemen.

10 Informatie over zorg moet voor inwoners gemakkelijk te verkrijgen zijn. Lichte hulp, maar ook zwaardere vormen van ondersteuning worden in de buurt aangeboden. Binnen de eigen gemeente of direct omliggende gemeentes.

11 In de gemeente Rheden wonen mensen met diverse culturele achtergronden. Iedereen heeft behoefte aan passende ondersteuning. De gemeente verlangt van zorgaanbieders dat zij op deze behoefte kunnen aansluiten.

12 De gemeente biedt optimale ondersteuning van en aandacht en waardering voor mantelzorgers en vrijwilligers.

13 GroenLinks wil dat mantelzorgers beter ondersteund worden. We betrekken hen bij de zorgvraag, zorgen voor (tijdelijke) vervanging (respijtzorg) en maken ons hard voor betaalde aanwezigheidszorg, zodat mantelzorgers niet overbelast raken. Er komt ook meer aandacht voor jonge mantelzorgers.

14 Inwoners en cliëntenorganisaties worden actief betrokken bij het ontwikkelen en uitvoeren van het beleid op het gebied van zorg, welzijn en wonen. Initiatieven van inwoners in het sociale domein moeten ondersteund en gefaciliteerd worden. Hierdoor krijgen inwoners meer regie.

15 De gemeente stimuleert inwonerinitiatieven waarbij inwoners elkaar willen ontmoeten en elkaar willen helpen. Financieel en organisatorisch.